Phytotherapie

Phytotherapie

Wat is phytotherapie?

Phytotherapie betekent niets anders dan de toepassing van planten als geneesmiddel. In de volksmond gebruikt men hiervoor de term “kruidengeneeskunde” en denken veel mensen direct aan homeopathie. Dit is niet juist. Homeopathie heeft een eigen filosofie en manier om middelen te maken, van planten maar ook van dieren en andere zaken.

Ook in de allopathische geneeskunde worden soms planten aangewend als geneesmiddel, maar met dit verschil dat 1 component uit de plant wordt afgezonderd (als meest actief bestanddeel). Hierbij gaat echter een deel van de werking, die het bestanddeel uitoefent als onderdeel van het geheel, verloren en wordt de werking teruggebracht tot het niveau van 1 bestanddeel.

In de phytotherapie wordt gebruik gemaakt van een deel van de plant (blad, wortel, zaden …) of van de gehele plant. Dit verklaart ook de complexiteit van het werkingsmechanisme.

Van de planten kunnen extracten, poeders of aftreksels gemaakt worden. Een voorbeeld van een wateraftreksel is thee; een alcoholaftreksel heet een tinctuur. Hiervoor wordt van sommige planten de wortel, van andere de bloemen, bladeren, vruchten, zaden, enz. gebruikt. Meestal het deel waarin de meeste werkzame stoffen zitten.